Cetatea Tricule
De la intrarea Istrului (Dunărea) pe teritoriul României și până la vărsarea acestuia în Pontus Euxinus (Marea Neagră), cetățile medievale, fortărețele și vestigiile arheologice ce se regăsesc de-a lungul mărețului fluviu îți vor face cu mână și te vor îndemnă să le vizitezi aproape la orice pas.
Dar cum țara noastră nu dorește valorificarea imensului potențial cultural-istoric pe care îl posedă, o bună parte din aceste cetăți se află astăzi în stare avansată de degradare, au ajuns să fie înghițite de apele Dunării ori efectiv au dispărut în negura timpului. Cetate Tricule reprezintă un exemplu foarte bun.
- Cetatea de sub ape
După ce treci de Orșova și te îndrepți către localitatea Svinița, cu aproximativ 4 km înainte de intrarea în comuna respectivă, pe partea stângă, dacă nu ești atent, s-ar putea să ratezi un monument istoric înghițit, la propriu, de Dunăre (Fig. 1).

Dacă vrei să parchezi mașina în apropierea lui, nu prea ai unde. Dacă vrei să vizitezi ruinele cetății, din nou nu prea ai cum. Motivul este unul singur: Cetatea Tricule se află sub apele Dunării!
Informații concrete despre această cetate precum perioada când a fost zidită, obiectivul acesteia sau decăderea ei nu prea avem. Se spune totuși că ar fi fost ridicată între a doua jumătate a secolului XIII şi începutul secolului XV, dar înainte de 1430. Regele maghiar, Sigismund de Luxemburg, undeva pe la 1419, oferă Cetatea Tricule cavalerilor teutoni pentru a asigura apărarea frontierei dunărene. Alte izvoare istorice îi indică pe cnejii bănăţeni ca fiind proprietari de drept în preajma anului 1443. Mergând pe acest fir narativ, regăsim un hrisov de prin secolul al XV-lea care îl prezintă de această dată pe banul Petru Petrovici construind cetatea cu scopul clar de a fi punct de frontieră și de a stopa expansiunea otomană.
Din ansamblul ce a reprezentat Cetatea Tricule, astăzi se mai pot vedea două turnuri (cule) de apărare (Fig 2 & 3).


Un alt turn este scufundat în Dunăre. Cele două turnuri de la suprafață, dacă sunteți atenți și nu le ratați, le puteți observa de pe drumul principal DN57. Trebuie să țineți cont de faptul că nu vă puteți apropia foarte mult de ele pentru că în primul rând există o curte, o proprietate privată (Fig. 4) pe direcția lor pe care eu nu am încălcat-o și totodată, așa cum vă spuneam, aceste turnuri se află în Dunăre la mai bine de 10-15 metri față de țărm. Fotografiile pe care le veți privi mai jos sunt făcute din dronă sau din apropierea proprietății private.

Cele trei turnuri erau dispuse sub forma unui triunghi şi, înainte de ridicarea nivelului Dunării din cauza barajului de la Gura-Văii (c. 1971), se aflau pe abruptul malului stâng. Se pare că ar fi fost construite din piatră romană adusă de la castrele din împrejurimi pentru a rezista cât mai mult intemperiilor vremii.
- Cuvânt de încheiere
Cetatea Tricule( Tri Kule sau Triculi după alte surse) se află în stare avansată de degradare iar condițiile de vizitare sunt precare dacă nu imposibile. Zidurile turnurilor au căzut prada vremii nemiloase, erodării, incompetenței autorităților dar și căutătorilor de comori despre care se spune ar fi distrus segmentul dinspre râu al unuia dintre turnuri. Cel mai bine se poate vedea în fotografia de mai jos (Fig. 5).

Această cetate, împreună cu toate castrele romane, davele și fortificațiile de pe Defileul Dunării ne dezvăluie o parte din matricea noastră spirituală și culturală, adică, ne spun cine suntem noi de fapt. Dar în același timp, această cetate reprezintă și unul dintre cele mai elocvente exemple ale nepăsării României față de propriul ADN istoric.
- Update (aprilie 2021)
Recent am participat la emisiunea ”Câștigă România” de pe TVR2 unde am primit o întrebare despre această cetatea. Vă spun sincer că m-am bucurat enorm să observ că toate aceste drumuri pe care le fac pe la diferite cetăți și fortificații, au dat roade și m-au ajutat în a-mi dezvolta cultura generală și mai mult. După ce am ales variantă corectă, am avut și mai multă încredere în mine pentru ca apoi, și cu puțin noroc, să ajung să câștig ediția respectivă. Se poate urmări aici – https://www.tvrplus.ro/emisiuni/c%C3%A2%C5%9Ftig%C4%83-rom%C3%A2nia!-22-5558.
- Locație: DN57 – după ce treci de Orșova și te îndrepți către localitatea Svinița, cu aproximativ 4 km înainte de intrarea în comuna respectivă, pe partea stângă, în apropierea unei proprietăți private.
- Din Severin, cu mașina personală, am făcut aproximativ 1h15min.
- Articol realizat în septembrie, 2019.
0 Comments